Job&Råd | Mangel på faglærte kan få voldsomme økonomiske konsekvenser for virksomheder
17276
post-template-default,single,single-post,postid-17276,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

24 sep Mangel på faglærte kan få voldsomme økonomiske konsekvenser for virksomheder

Gennem flere år har vi hørt det igen og igen: Vi mangler faglært arbejdskraft i fremtiden. Alligevel har problemet vokset sig større, uden at der for alvor er gjort noget ved problemet.

Da vi udgav en tilsvarende fremskrivning i 2016, stod vi over for en mangel på 70.000 faglærte i 2025. Nu mangler der 99.000 i 2030. Løser vi ikke ubalancerne, vil prisen være høj. Det gælder både for de virksomheder, som efterspørger den faglærte arbejdskraft og for de ufaglærte som efterlades på perronen og kan opleve højere ledighed og lønpres.

Manglen på faglærte kan få voldsomme økonomiske konsekvenser for virksomheder, fordi de vil have problemer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Det vil begrænse virksomhedernes produktionsmuligheder og evne til at omstille sig til for eksempel grøn teknologi.

Markedet vil i nogen grad tilpasse sig, så virksomheder, der anvender ufaglært arbejdskraft vil vokse på bekostning af de virksomheder, som skal bruge faglært arbejdskraft. Denne tilpasning vil dog resultere i lavere produktivitet og ringere vækstmuligheder – også på samfundsniveau. Alle sejl skal sættes ind i kampen for at få flere faglærte.

Læs mere her...