Job&Råd | Job og behandling hjælper psykisk syge væk fra kontanthjælp
17123
post-template-default,single,single-post,postid-17123,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

07 maj Job og behandling hjælper psykisk syge væk fra kontanthjælp

Ny metode, der kombinerer psykiatrisk behandling med intensiv beskæftigelsesindsats, kan få flere psykisk syge i arbejde eller uddannelse, viser ny undersøgelse.

Stadig flere danskere får en læges ord for, at de lider af en alvorlig psykisk sygdom. Antallet af danskere, der får diagnosen bipolar lidelse eller tilbagevendende depression, er næsten firedoblet på 13 år. Samtidig er andelen af psykisk syge på arbejdsmarkedet raslet ned, og kun hver sjette med en diagnose inden for skizofreniområdet er i job. Men et tæt samarbejde mellem beskæftigelseskonsulenter og psykiatri i metoden individuelt planlagt støtte med job – den såkaldte IPS-metode – kan ændre billedet, så langt flere med alvorlige psykiatriske lidelser kan komme i arbejde eller uddannelse, konkluderer en ny ph.d-afhandling, der er en af de hidtil mest omfattende undersøgelser af psykiatriske patienters tilknytning til arbejdsmarkedet.

”Det er en stor samfundsmæssig udfordring, at flere og flere diagnosticeres med alvorlige sindslidelser samtidig med, at færre og færre med disse sygdomme formår at fastholde et job. Men vores studier har vist, at psykiatrisk behandling kombineret med en intensiv beskæftigelsesmæssig indsats virker. Der er flere, der kommer i arbejde eller uddannelse, og de borgere, der er omfattet af IPS, arbejder også flere timer, og de er mere tilfredse med indsatsen end patienter i ordinære jobforløb,” siger ph.d. cand.soc. Thomas Nordahl Christensen fra Psykiatrisk Center København, der i afhandlingen har indsamlet data fra 720 borgere med bipolar lidelse, tilbagevendende depression eller lidelser inden for skizofrenispektret mellem 2012 og 2017.

Du kan læse hele artiklen i Kristeligt Dagblad den 28.12.2018