Job&Råd | Fra hjemløs misbruger til velkørende langturschauffør
16997
post-template-default,single,single-post,postid-16997,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

24 dec Fra hjemløs misbruger til velkørende langturschauffør

Læs Konsulent Keld Hasforth beretning om Michaels forløb hos Job&Råd:

Michael startede hos Job&Råd i et mentorforløb. Han var på daværende tidspunkt 43 år og misbruger af alkohol og stoffer. Han var på daværende tidspunkt boligløs og skilt. Michaels barn fra ægteskabet var blevet tvangsfjernet. Han boede reelt på gaden og sov hos bekendte og blandt andre hjemløse.

Tidligere har Michael arbejdet i småjobs og som portør. Det var dog ca. 20 år siden at han havde haft sit sidste job.

Indsatsen hos Job&Råd startede med samtaler, hvor der langsomt blev opbygget forståelse, tillid og en plan. Næste skridt var igangsætning af rusmiddelbehandling, hvilket Michael dog hurtigt opgav, fordi han ikke havde tillid til behandleren.

I stedet kom Michael i en virksomhedspraktik hos en hesteopdrætter, hvor han passede udearealerne. Samtidig fik han adresse hos sin ekskæreste, hvilket gav ham en base. I en periode gik det godt, men undervejs var der tilbagefald til misbrug. Desværre tabte arbejdsgiver tålmodigheden efter længere tids ustabilitet. J&R konsulenten opgav dog ikke, men forsøgte at finde en ny vej. Michael blev overtalt til at komme med til psykiatrisk udredning. Her blev han diagnosticeret med ADHD. Han blev herefter medicineret og faldt øjeblikkeligt til ro.

Det skabte samtidig en erkendelse hos Michael om at han som voksen havde spildt livet i sin søgen efter lindring. Nu havde han pludseligt motivationen for at være med til at skabe en perspektivrig plan.

Michael ville gerne være chauffør og startede med at få generhvervet sit kørekort. I jobcentret var der forståelse og opbakning til en langsigtet plan. Michael kom i praktik hos budtjenesten Sendebuddet og fik her mulighed for at være med på anden erhvervstransport med større biler. Gennem denne oplevelse fik Michael mod på at tage lastbilkørekort – også til vogntog.

Michael bestod teorien og køreprøverne. J&R tog kontakt til et vognmandsfirma i Gilleleje, v./Jacob Kjærulff. Her kom Michael i praktik og kører nu i Skandinavien med korn og grus. Michaels praktik udmønter sig i en ordinær ansættelse hos vognmandsfirmaet fra d. 1.8.2018. Michael udtaler, at han har fundet sin rette hylde og at han har tænkt sig at være i den nuværende virksomhed, indtil han ikke kan ”tygge smør”.

Keld udtaler, at succesen især bygger på, at man som konsulent skal have tålmodighed og være i stand til at anerkende og fastholde borgeren uanset at der forekommer tilbagefald undervejs i forløbet. Desuden skal man som konsulent være kreativ og åben over for etablering af samarbejde med myndigheder og behandlere og være i stand til at finde de rette praktikværter, som kan være med til at understøtte borgeren.